Vissza a kezdőlapra

Üdvözöljük az intelligencia évtizedében!

A világ kialakította saját központi idegrendszerét

2010. januárjában Sam Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója előadást tartott a londoni Chatham House intézetben. Elmondta, hogy az előrelátó vezetők a világ különböző vállalataiban, kormányzataiban és civil szervezeteiben hogyan aknázzák ki az intelligensebb rendszerekben rejlő lehetőségeket arra, hogy gazdasági növekedést, rövid távú hatékonyságnövelést, fenntartható fejlődést és társadalmi előrelépést érjenek el. A videó megtekintése (00:01:55).

Mit jelent intelligensebbé válni?

Mi, az IBM munkatársai úgy gondoljuk, hogy intelligenciával azok a rendszerek és folyamatok töltődnek fel, amelyek mozgásban tartják a világot—olyan dolgok, amelyeket senki sem tart számítógépeknek: gépkocsik, készülékek, utak, elektromos hálózatok, ruhák, sőt, akár olyan természetes rendszerek is, mint például a mezőgazdaság vagy a hajózási útvonalak.

Manapság már nem kérdés, hogy rendelkezésre áll-e a technológia egy jól működő világ kialakításához. Ma csak azt kell kitalálni, hogy mi legyen a következő lépés. Hogyan lehet intelligenciával feltölteni egy olyan rendszert, amelyért sem vállalkozás, sem hivatalos szerv nem felel? Hogyan lehet a szükséges összetevőket egybegyűjteni? Hogyan lehet a ráfordítást megindokolni? Hol kellene kezdeni?

Az utóbbi években sokat megtudtunk arról, hogy mi kell egy jól működő világ kialakításához. Legfőképpen azt tanultuk meg, hogy a vállalataink, városaink és világunk olyan komplex rendszereket alkotnak - sőt rendszerek rendszereit -, melyek új dolgokat követelnek meg tőlünk, vezetőktől, mint dolgozóktól és állampolgároktól. Egy jól működő világban a vezetőknek és a kormányzatnak jelentős lépéseket kell tennie az együttműködő rendszerek kialakítása érdekében.


 

Az innovációt az intelligencia—és nem az intuíció—viszi előre

Az adatok soha nem gyűltek még össze ilyen szinten. Minden kideríthető belőlük, kezdve a nagy, szisztematikus mintáktól—globális piacok, munkafolyamatok, nemzeti infrastruktúrák és Organikus rendszerek—egészen egy globális szállítási lánc egyes elemeinek helyéig, hőmérsékletéig, védelméig és állapotáig. Mindezt még kiegészíti a közösségi médiákat használó magánszemélyek milliárdjaitól származó adatdömping. Egyaránt vannak közöttük ügyfelek, állampolgárok, diákok és betegek. Elmondják nekünk, hogy mit gondolnak, mit szeretnek és szeretnének, illetve mit tapasztalnak. És ami még fontos: ezek az információk sokkal inkább valós idejűek, mint valaha.

A tanulság azonban az, hogy az adatok önmagukban semmire nem használhatók. Az utóbbi években beigazolódott, amit gondoltunk—mégpedig az, hogy az intelligensebb rendszerek legfontosabb elemei az adatok—, illetve még pontosabban azok a hasznosítható ismeretek, amiket az adatokból lehet nyerni.

Hogyan működik? Működési elv: elemzések.

Megtapasztalhattuk egyfajta globális adatmező kialakulását. A világ mindig is hatalmas adatmennyiséget generált, azonban ezt korábban sem meghallani, sem észrevenni, sem észlelni nem tudtuk. Most már tudjuk, mert megvannak a megfelelő műszerek. Ráadásul minden összeköttetésben áll, így ténylegesen el is érhető. Így tehát a világunk kialakította a saját központi idegrendszerét. A videó megtekintése (00:05:36).


 

10 %-kal alacsonyabb villanyszámlák. 15 %-os csökkenés a fogyasztásban. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma alatt működő Pacific Northwest National Laboratory tanulmánya az intelligens mérőeszközökről.

Hatékonyabb energiafelhasználás

Az intelligens hálózatok érzékelőket, mérőműszereket, digitális vezérlést és analitikai eszközöket használnak az energia kétirányú áramlásának automatizálására, felügyeletére és vezérlésére a különböző műveletek között—az erőműtől a konnektorig.

Hatékonyabb banki ügyletek

Ha egy még soha nem látott számítási teljesítmény bevetésével végzünk felsőfokú elemzéseket olyan technológiák alkalmazásával, mint például a stream computing vagy a deep computing vizualizáció, a hitelek és kockázatok numerikus tengeréből hasznosítható ismereteket és üzleti adatokat nyerhetünk

Ha olyan fontos az egészségünk, akkor az egészségügyi rendszereink közül miért működik a legtöbb még mindig ugyanúgy, mint 100 évvel ezelőtt?

Jobban működő egészségügy

Az egészségügy intelligensebb megközelítésének keretében az információból valós ismereteket kell alkotni a betegellátás és a szervezeti teljesítmény terén. Az egészségügyi szolgáltatók, kutatók és irányítók intelligensebben végezhetik a munkájukat, ha átfogó, holisztikus képet alkotnak a betegek adataiból.

Jobban működő városok

A városok sok mindent jelképeznek és centralizálnak mindabból, ami egy jól működő világhoz kell: intelligensebb oktatás, egészségügy, víz- és energiafogyasztás, közbiztonság, közlekedés és kormányzat... csupán néhányat említve.

Érzékelőkkel felszerelt. Összekapcsolt. Intelligens.