Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb kormányzat

A helyi városházától kezdve a nagy nemzetközi együttműködésekig mindenhol új munkamódszerek hódítanak.

Download the PDFVáros és ország: minden szinten hatékonyabb működés
Az önkormányzatok és a kormányok feladatuknak tekintik az ellátórendszerek hatékonyabbá tételét, hogy ösztönözzék országuk gazdaságát és előnyöket teremtsenek az állampolgárok számára. Mindez felveti a kérdést, hogy lehetséges-e magának a kormányzatnak a működését is hatékonyabbá tenni.

 

Párbeszédek egy jól működő világ kapcsán. Hatékonyabb közszolgáltatások egy jól működő világban.

Az önkormányzatok és a kormányok azon dolgoznak, hogy hatékonyabbá tegyék a szállítási, energiaellátási, vízügyi, távközlési és egyéb rendszereket, annak érdekében ösztönözzék országuk gazdaságát és előnyöket teremtsenek az állampolgárok számára. Mindez felveti a kérdést, hogy lehetséges-e magának a kormányzatnak a működését hatékonyabbá tenni.

A jól működő kormányzatok nem fogják beérni azzal, hogy szabályozzák a gazdasági és társadalmi rendszerek kimenetét. Maguk is olajozottan működő rendszerré válnak, amely a növekedés, innováció és fejlődés érdekében dinamikusan, valós időben összekapcsolja egymással az állampolgárokat, közösségeket és vállalatokat.

Ennek során számtalan kihívással kell szembenézniük, az egymástól elszigetelten működő osztályoktól kezdve a folyamatokban tapasztalható fennakadásokon át az átláthatóságig és elszámoltathatóságig. A nehézségek ellenére a kormányok világszerte valódi előrelépéseket tesznek.

Az intelligensebb kormányzat sarokköve az egyes hivatali osztályok és csoportok együttműködése annak érdekében, hogy átláthatóbbá és elszámoltathatóvá váljanak, hatékonyabban kezeljék az erőforrásokat, és az állampolgárok számára elérhetővé tegyék az életüket befolyásoló döntésekhez szükséges információkat. Nagy-Britanniában egy innovatív vegyesvállalat, a Southwest One, a Somerset Megyei Önkormányzat, a Taunton Deane Városi Önkormányzat és az avoni és somerseti rendőrség számos funkcióját integrálva nyújt megosztott szolgáltatásokat. Albuquerque-ben pedig egy üzleti intelligencián alapuló megoldásnak köszönhetően az önkormányzat a korábbinál 20-szor hatékonyabban képes jelentéseket készíteni és tájékoztatni a városlakókat.

A hatékonyabb kormányzat a kisebb vállalatok számára különösen nehézkes folyamatok racionalizálása, és a kötelező jelentések leegyszerűsítése révén élénkíti a gazdasági növekedést.

A marylandi Munkaügyi, Engedélyezési és Szabályozó Hatóság például lehetővé tette, hogy a szakmai működési engedélyeket az interneten keresztül hosszabbítsák meg, és az engedélyek érvényességét is online módon lehet már ellenőrizni. A társadalombiztosítással foglalkozó Belgian Crossroads Bank for Social Security pedig a munkaadók számára 42 szolgáltatást tett automatikussá, aminek során 50 társadalombiztosítási űrlap szűnt meg. Ennek eredményeképpen 2008-ban 23 millió bevallást nyújtottak be az interneten keresztül, ezáltal a belga vállalkozások hatalmas összeget, becslések szerint 1,7 milliárd eurót takaríthattak meg.

A legalapvetőbb szinten a hatékonyabb kormányzat lényege, hogy a szervezetek működését és a szolgáltatásokat valóban állampolgár-központúvá teszi. A világ vezető kormányai integrálják szolgáltatásaikat, többféle szolgáltatást nyújtó irodákat hoznak létre, és a legszükségesebb tranzakciókat a világhálón is elérhetővé teszik. Az ausztrál Centrelink például abban támogatja az ország kormányát, hogy az megfelelő szolgáltatásokat nyújtson az állampolgárok életében történő események idején, például házasságkötéskor, gyermek születésekor vagy az időskori ellátás során.

Kyotó városa olyan weblapot hozott létre, ahol a látogatók képességeiktől vagy anyanyelvüktől függetlenül megtalálhatják a várossal kapcsolatos információkat.

Végül pedig vannak helyzetek, amikor a gyorsaság és pontosság élet-halál kérdése az állampolgárok számára. A nemrég történt kaliforniai bozóttüzek során a hatóságok a Twitteren keresztül tettek közzé valós idejű információkat a tűzvésszel kapcsolatban. Az áram nélkül maradt, de mobil eszközökkel rendelkező embereket a Google Maps szolgáltatáshoz irányították, ahol az evakuációval kapcsolatos információkat találtak.
Think