Na vrh stranice

Pametne režije

Proizvođači i distributeri električne energije imaju priliku donositi pametne odluke o električnim mrežama. Vi imate priliku donositi pametne odluke o vlastitim kućanstvima.

 

Niz razgovora o pametnijem planetu. Pametnija električna energija za pametniji planet.

Desetljećima je električna energija bila nešto o čemu prosječna osoba nije puno razmišljala - sve dok je ne bi nestalo. Tada biste se na to potpuno usredotočili… ali samo dok se struja vrati. Onda biste ponovno prestali razmišljati o tome.

Klimatske promjene, rast cijena energije i napretci u tehnologiji sile su koje mijenjaju kolektivnu svijest potrošača, pretvarajući ih iz „pasivnih platiša“ računa za struju u aktivne, vrlo informirane, ekološki osviještene ljude koji žele imati aktivnu ulogu u uporabi energije. Sada, s pojavom tehnologija koje omogućavaju gradnju pametnih električnih mreža, tvrtke distributeri energije mogu svojim korisnicima dati dovoljno podataka na temelju kojih oni onda mogu kontrolirati i promijeniti svoje ponašanje te tako smanjiti uporabu i trošak energije.

Gubici energije

Današnje električne mreže sagrađene su u doba kada je energija bila jeftina, zagađenje okoliša nije bilo problem, a o potrošačima se nije niti razmišljalo. Te su mreže bile centralno upravljane, a energiju su dobivale iz relativno malog broja velikih elektrana.

Neučinkovitost naših današnjih električnih mreža je sistematična. Električne mreže diljem svijeta danas se uopće ne koriste inteligencijom, ili je koriste vrlo malo, te svake godine gube toliko energije da bi njome mogle napajati Indiju, Njemačku i Kanadu – zajedno.

Ulazak u digitalnog doba

IBM pomaže proizvođačima i distributerima električne energije u unošenju digitalne inteligencije u njihove mreže. Te pametne mreže koriste se senzorima, brojilima, digitalnim kontrolama i analitičkim alatima kako bi automatizirale, nadgledale i nadzirale dvosmjerni energetski tijek od elektrane do utičnice. Elektrana može optimizirati performanse mreže, preduhitriti njen pad, brže se oporaviti nakon rušenja sustava, omogućiti svojim korisnicima upravljanje potrošnjom energije sve do razine svakog pojedinog aparata. „Pametne“ mreže mogu uključiti i energiju koju proizvode solarne i vjetro elektrane, uzimati energiju iz lokalnih izvora ili čak iz priključenih električnih vozila.

Što će se dogoditi u idućih 5 godina – saznajte za 12 minuta.
Think