Na vrh stranice

Pametniji novac

Jedinice i nule omogućuju svijetu da bude pametniji s dolarima i centima

Danas novac rijetko mijenja vlasnikaZahvaljujući tehnologiji bankarstva, rijetke transakcije koriste gotovinu. U stvari, gotovina predstavlja samo 11% novca u Sjedinjenim Državama. Ostatak "novca" teče digitalno, od osobnog dohotka do banke i maloprodaje, a onda kroz lanac nabave maloprodajnih mjesta taloži se na poslovnim računima drugih tvrtki... i onda ponovno započinje krug.

To znači da se naš novac transformira u niz jedinica i nula. Neopipljiv je i nevidljiv. Postaje informacija. A to je ključno za problem s kojim smo suočeni te za njegovo rješenje.

Da bismo učinili novac pametnijim, možemo započeti s pametnijom tehnologijom bankarstva. Primjenom svježe računalne snage za izvođenje napredne analitike, pomoću tehnologija poput stream computing i deep computing visualization, more kredita i rizika možemo pretvoriti u saznanje i razumijevanje problema podložno našim akcijama. Takva tehnologija je već u upotrebi u industrijama koje su ugradile senzore u svoj lanac nabave. Tehnologija senzora se upotrebljava za poboljšanje performansi lanca nabave, učinkovitost zdravstvenih usluga, gradsku upravu (US) pa čak i za nadgledanje prirodnih sustava poput rijeka (US), a svrha joj je hvatanjem informacija koje omogućuje donošenje boljih odluka.

Trilijuni tranzistora koji su već ugrađeni u stvarno gospodarstvo, vraćaju prethodno nezamislive podatke natrag u globalni financijski sustav, i time osiguravaju nove izvore informacija za kreiranje vrijednosti i upravljanje rizicima.

Možemo vidjeti utjecaj inteligencije u nastanku novih pametnih banaka. Na primjer, Operational Riskdata eXchange Association, konzorcij od 52 vodeće financijske institucije, koristi anonimne podatke za poboljšanje statističkog modeliranja, točnije kvantificiranja izloženosti rizicima i rješavanje potrebe poštivanja propisa. Inteligencija transformira cjelokupno globalno tržište. Razmotrite devizno tržište, najveće tržište u svijetu.Dnevni rizik podmirenja je veći od $2 trilijuna za dnevni volumen - više od 60% deviznih transakcija je smanjeno do nule.

Nova vrsta sustava velike brzine, visoke sigurnosti i transparentnosti je način na koji pametnija tehnologija bankarstva može dovesti do pametnijeg novca.


 

50% Postotak korisnika koji bi svojoj banci dozvolili samo dva neuspjeha prije razmatranja odluke o  promjeni banke  25 milijarda sustava za globalnu trgovinu je pod ogromnim pritiskom radi svakodnevne obrade milijarda poruka s trgovačkim podacima.

 

Postotak ispitanika koji predviđaju promjene propisa u sljedećih pet godina. Zahtjevi transparentnosti - 31%; Zahtjevi kapitala - 22%; Globalna harmonizacija - 13%; Sigurnost - 11%; Propisi o mirovini - 11%; Sukobi interesa - 7%; Klimatske promjene - 4%; ostalo - 2%. IBM Financijska tržišta istraživanje, 2009.

Transparentnost i održivost: Izgradnja novog financijskog poretka

Kako će financijska industrija zarađivati u budućnosti? Trenutna financijska kriza razotkrila je probleme kreiranja i iskorištavanja "rupa u sistemu". Kako bi industrija davala održiv prihod, potrebno je prihvatiti promjene. Uz pomoć regulative, potrebno je započeti s izgradnjom financijskog sustava, koji je stabilan ali i dalje dozvoljava zdrave inovacije. Pojedinačne tvrtke morat će se specijalizirati i naučiti kako ispuniti obećanja svojih brandova.


 

Otkrivanje u javnosti: Korištenje snage Web 2.0 za obnavljanje povjerenja u bankarstvo
Danas ima više online korisnika nego ikad. Izvještaj napravljen u IBM Institute for Business Value govori zašto bi banke trebale koristiti metode poput blogginga i društvenih mreža, za isplativ i učinkovit dohvat rascjepkanih i raspršenih korisnika.

Rast povjerenja, transparentnosti i tehnologije: Izgledi korisnika osiguranja u globalnom kontekstu.
Ažurirana studija napravljena u IBM Institute for Business Value pokazuje da osiguravatelji u obje Amerike kao i u Europi trpe zbog nepovjerenja potrošača. Potrebna je veća transparentnost, uslužnost i fleksibilnost da biste zainteresirali budućeg korisnika.