Naar hoofdinhoud

eCommerce Quick Scan SupplyChain Quick Scan Redefining the value chain in the age of the customer. QUICK  SCAN. eCommerce Quick Scan. SupplyChain Quick Scan.

Smarter Commerce: eCommerce voor de nieuwe klant én voor u


Met een verwachte omzetgroei dit jaar naar 204.7 miljard, 15% groei ten opzichte van 2013, is het duidelijk dat eCommerce de toekomst heeft (bron: eCommerce Europe, 2014). Maar hoe ziet die toekomst eruit? En hoe kunt u maximaal van eCommerce profiteren? Smarter Commerce is het antwoord.

De nieuwe klant oriënteert zich meer dan ooit op prijs en productvoordelen en kijkt daarbij naar beschikbaarheid en verkooppunten in de buurt. Hij gebruikt daarvoor steeds meer media en informatiebronnen. Helpt u hem daarbij? Want of de klant nu zaken wil doen door direct contact, een webwinkel of met zijn mobiel: als u de klant goed in beeld heeft en alle touchpoints naadloos op elkaar laat aansluiten, haalt ook u veel meer uit eCommerce.

Big data en analytics voor realtime insights

Bij eCommerce is de klant het middelpunt van alle processen. Daarin verschilt het niet van traditionele handel. Alleen is bij eCommerce de feitelijke aankoop maar een onderdeel van de totale customer experience. Bij slimme toepassing van eCommerce, door gebruik te maken van big data en analytics, kunt u op basis van realtime inzichten het totale eCommerce traject gerichter invullen en laten aansluiten. Gebruik van analytics leidt ook tot nieuwe bedrijfsprocessen, waarmee u uw inkoop, marketing, verkoop en service substantieel optimaliseert. En daarmee uw resultaat.

Kijk wat er vandaag allemaal kan in de eCommerce wereld

See What the World's Making Today. Made with IBM video (00:01:01)

Watch the video.


 

Smarter Commerce: Een nieuwe kijk op inkoop

Continu inzicht hebben in voorraden en verkoopkanalen is een uitdaging voor bijna iedere ondernemer. Zeker als het er veel zijn. Een fabrikant van kantoorartikelen lukt het zelfs met zijn tientallen productie- en distributiecentra, honderden winkels, zijn groothandel én de uitgebreide webwinkel. Dankzij uitgekiende software van het Order Management Systeem kan deze fabrikant de voorraadbehoefte exact voorspellen, de vraag reguleren en de distributie binnen het netwerk coördineren. Het resultaat: de klanten hebben een order fulfillment rate van bijna 100%.

Het geheim? Dat is het gebruik van alle data - van inkoop en distributie van goederen en materialen tot aan data van leveranciers- en partnerplatforms – en van Supply Chain Visibility tools. Met deze tools kunnen de beslissers binnen de supply chain vraag en aanbod optimaal op elkaar afstemmen. Dat is pas echt eCommerce optimalisatie.

Duidelijk is dat Supply Chain Management in de huidige bedrijfsvoering veel meer is dan alleen de back-end van een organisatie. Uit dit onderzoek van het IBM Institute for Business Value (IBV) onder 650 Chief Procurement Officers blijkt dat uitblinken in procurement kan leiden tot echt concurrentievoordeel.


 

Marketing: Big data voor een persoonlijke en relevante boodschap

Met big data en analytics en gecoördineerde omnichannel-marketing kan communicatie nog persoonlijker en relevanter worden. Zo gebruikt een wereldwijd opererende financiële dienstverlener big data en analytics om inzicht te krijgen in klantbehoeften. Hierdoor doet ze realtime passende aanbiedingen.

Onderzoek naar de manier waarop klanten internet, mobile, e-mail en social media gebruiken bij hun aankopen, helpt bedrijven om de juiste aanbiedingen te doen via de gewenste media. Deze realtime aanbiedingen via alle kanalen worden mede mogelijk gemaakt door cloud-technologie. En deze inspanning loont: hogere respons-, conversie- en omzetcijfers.

Ook u kan hiervan profiteren. Beter dan ooit kan de marketeer zijn klanten rechtstreeks benaderen met de beste aanbieding en onmiddellijk een compleet beeld krijgen van hun reacties. Zeker nu eCommerce steeds vaker loopt via mobile devices als smartphone en tablet, die klanten 24/7 bij zich hebben.

Het uitgangspunt van Shopping 2020 is simpel:
“The most important thing is, we have extraordinary respect for customers.
We think people live busy lives and the world’s pretty complicated. So we wanna simplify things”.
Ron Johnson, Former Apple Retail head.

Bekijk hier de presentatie


 

Verkoop: Dankzij cloud altijd dichtbij de klant

Voor succesvolle eCommerce moet u overal zijn waar uw doelgroep is: niet alleen in webwinkels, maar ook op social media. Een bekende retailer lukt het om zijn aanbod altijd realtime bij de klant te krijgen, waar deze ook is* - als hij naar een productreview op Facebook kijkt, een webwinkel bezoekt of wanneer hij een nieuwe collectie op zijn mobile bekijkt. En dit kan deze retailer, doordat z’n eCommerce platform gebruikmaakt van cloud-technologie.

Slim toegepaste eCommerce biedt een consument ook extra’s in de vorm van handige diensten. Hij kan bijvoorbeeld zien of een product op voorraad is, een bezorgadres opgeven of een ophaalpunt kiezen.

Ook in de zakelijke markt wordt eCommerce steeds effectiever toegepast. In een B-to-B omgeving kunnen bedrijven account-specifieke catalogi publiceren, per contract een andere prijs berekenen, complexe productconfiguraties samenstellen en de processen synchroniseren bij de afhandeling van bestellingen. Allemaal dankzij de inzet van eCommerce software.


 

Service: Analytics cruciaal voor tevreden klanten

Voor effectieve eCommerce is het belangrijk om klantbehoeften te ontdekken of liever nog: te voorspellen. Zo kunt u beter inspelen op de behoeften van klanten en voorkomen dat ze naar de concurrent overstappen. Een regionaal opererende telecomprovider zet daarvoor predictive analytics in. Dankzij speciale software met geavanceerde gegevensmodellen kunnen ze voor elke klant maandelijks inschatten hoe groot de kans is dat deze van provider gaat wisselen. Vervolgens kan Klantenservice de klanten met een hoog overstaprisico proactief benaderen en met een juiste aanbieding zorgen dat ze blijven.

Inventieve eCommerce is niet alleen waardevol voor sales, maar ook voor after sales en relatiebeheer. De klantinzichten die Customer Service Managers dankzij analytics krijgen, helpen voorspellen welke diensten gevraagd gaan worden. Zo kunnen ze het installeren van producten, synchroniseren van garantie en het afhandelen van retourzendingen stukken soepeler laten verlopen. En zo bijdragen aan een betere customer experience van het hele eCommerce traject. Want uiteindelijk geldt nog steeds: de klant centraal stellen loont!