Naar hoofdinhoud

Smarter Oilfields

Sneller de 'eerste' olie bereiken. De winningspercentages verhogen. Problemen waarnemen en oplossen voordat ze zich aandienen.

Door de olie-exploratie nog slimmer te maken, kan deze nog meer opleveren.


Naarmate economieën zich ontwikkelen stijgt ook de vraag naar energie. En ondanks de opkomst van nieuwe, schone vormen van energie, heeft olie nog lang niet afgedaan. Slimme technologie maakt het mogelijk reserves te lokaliseren in steeds ontoegankelijker gebieden, terwijl slimmere olievelden de bestaande reserves beter kunnen benutten.

Mensen gebruiken al minstens vanaf 4000 v. Chr. olie uit de grond. In het Midden-Oosten sijpelde ruwe olie naar het oppervlak. Deze werd gebruikt als middel om waterdicht te maken en te hechten. De eerste olieputten ter wereld werden in 1859 geboord vlakbij Titusville in Pennsylvania. Gasoline kreeg deze naam omdat het de neiging heeft snel te verdampen en een gas te worden. In het begin werd olie ge-transporteerd in vaten. Ieder vat bevatte 159 liter en dat is tot op heden de standaardmaat. Het fundamentele raffinageproces houdt in dat verschillende producten door verhitting worden gescheiden. De producten hebben verschillende kookpunten waardoor ze afzonderlijk verdampen en condenseren. Oil 101, Morgan Downey, 2009

 

Eén enkel olie- of gasveld kan dagelijks een terabyte (1.024 gigabytes) aan gegevens genereren. En een ingenieur in koolwaterstoffen besteedt een derde tot 60% van zijn tijd aan het analyseren van gegevens.
De 5 grootste olieconsumenten. Percentage van de totale olieconsumptie. 24,4% United States. 9,0% China. 6,1 Japan. 3,4% Russia. 3,2% India. De 5 grootste olieproducenten. Percentage van de totale olieproductie. 12,0% Saudi Arabia. 11,7% Russia. 10,1% United States. 4,6% Iran. 4,3% Mexico. EIA Data 2007, Oil 101, Morgan Downey, Wooden Table Press, 2009.

 

Slimme olievelden in de wereld
IBM werkt al vanaf 1955 in de olie business. Momenteel hebben we vijf onderzoekscentra die slimme olievelden ontwikkelen: in Calgary (Canada); Stavanger (Noorwegen); Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten); Beijing (China) en Moskou (Rusland).

Slimmere seismische beeldvorming
Het in Madrid gevestigde Repsol verbeterde in samenwerking met IBM en wetenschappers over de hele wereld de nauwkeurigheid van diepzee olie-exploratie in de Golf van Mexico. Er werd gebruik gemaakt van de meest krachtige multicore processing technologie ter wereld voor de analyse van seismische dgegevens.

De productie oppompen
Het Noorse olie- en gasbedrijf StatoilHydro gebruikt sensoren en telemetrie om de productie-omstandigheden in real-time te monitoren. Door alle geregistreerde gegevens van olievelden en booreilanden samen te voegen en met 3D visualisatie te combineren kunnen zij betere beslissingen nemen. Naar verwachting zal dit de productie met 5% verhogen en de kosten met 30% verlagen.

Geïntegreerde geologie
IBM hielp Landmark (US), een onderdeel van Halliburton Energy Services de technische dienstverlener voor de oliewinningsindustrie, om grote hoeveelheden gegevens voor bekkenmodellering, seismische gegevens en voor het eerst ook rotsfysica te integreren om de omvang en kwaliteit van potentiële olie- en gasvelden te bepalen.