Preskoči na glavno vsebino

Novice

IBM Research, CDC in PHDSC omogočajo poročanje o primerih v javnem zdravstvu v realnem času

Znanstveniki družbe IBM sodelujejo z ameriškim centrom za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC – Center for Disease Control and Prevention) ter konzorcijem za javne podatkovne standarde v zdravstvu (PHDSC) pri nadaljnji standardizaciji pri izmenjavi in uporabi javnih zdravstvenih informacij s čimer želijo izboljšati kakovost zdravstvene oskrbe in njeno koordinacijo.

Obvladovanje večjih izbruhov nalezljivih bolezni kot je recimo oslovski kašelj ali spremljanje sevov virusov gripe je za javno zdravstvo izjemnega pomena. A na žalost zaradi pomanjkljivega elektronskega poročanja v javnem zdravstvu in nerednega ter zapoznelega poročanja velikokrat prihaja do nedoslednosti in podvojenih aktivnosti.

IBM-ov raziskovalni oddelek, IBM Research, sodeluje s centrom CDC in konzorcijem PHDSC pri razvoju novega pristopa k definiranju in dostavi poročil javnega zdravstva pri čemer bodo črpali vpoglede iz strukturiranih in nestrukturiranih podatkov v študijah primerov , ki trenutno obstajajo v različnih sistemih. Znanstveniki pripravljajo predloge za poročila o primerih v javnem zdravstvu, ki bi jih bilo v prihodnosti mogoče uporabiti v sistemih elektronskih zdravstvenih zapisov (EHR - electronic health record), kar bi omogočilo, da se pomembne informacije v primernem formatu izmenjujejo med lokalnimi, okrožnimi, državnimi in federativnimi zdravstvenimi organizacijami in se s tem pospeši odziv na izzive v javnem zdravstvu. Koordinacija in nadzor nad informacijami v javnem zdravstvu med različnimi ustanovami bosta pomagala pri razumevanju in potencialno pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, tako, da bo proces avtomatiziran in bo zagotovljen konsistenten dostop do podatkov kjerkoli v državi. Tehnologijo v okviru pilotskega projekta testirajo v informacijskih sistemih javnega zdravstva v državah Delaware in New York ter okrožju San Diego.

Več: http://www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/38602.wss