Preskoči na glavno vsebino

Novice

IBM in raziskovalci nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore sodelujejo pri izboljšanju industrijske konkurenčnosti

Raziskovalci družbe IBM in nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore (LLNL) so objavili, da širijo skoraj 20-letno sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva (high performance computing ‒ HPC), saj bodo združili moči z industrijskimi partnerji in tako pomagali povečati njihovo konkurenčnost v globalnem gospodarstvu.

V okviru nedavno podpisanega dogovora IBM in LLNL ustanavljata sodelovanje, poimenovano Deep Computing Solutions, ki bo delovalo v okviru inovacijskega centra za visoko zmogljivo računalništvo (HPCIC) pri LLNL. Inovacijski center HPCIC so ustanovili pred enim letom, da bi ameriški industriji pomagali pri izkoriščanju moči superračunalništva pri doseganju boljše konkurenčnosti na globalnem trgu. Deep Computing Solutions bo v inovacijski center prineslo novo razsežnost, saj bo ekspertno znanje raziskovalcev LLNL nadgradilo z znanjem raziskovalcev iz IBM-a.

LLNC želi z inovacijskim centrom postati glavni ponudnik rešitev naprednega računalništva v ZDA, da bi tako lažje razumeli in upravljali kompleksne sisteme, ki bodo podlaga tehnologijam 21. stoletja. Raziskovalci bodo sodelovali s široko paleto organizacij in skupaj razvijali rešitve HPC, ki bodo pomagale pri hitrejšem razvoju novih tehnologij, izdelkov in storitev. Med glavnimi področji delovanja bodo: uporabna energija, zelene in obnovljive energije, biologija, znanost o materialih, izdelava, proizvodnja, upravljanje podatkov in informatika. LLNL je v ta namen nabavil superračunalnik z zmogljivostjo petih petaflopov, s katerim bo podpiral tudi raziskovalne programe NNSA (National Nuclear Security Administration), akademska zavezništva in lasten znanstveni ter tehnološki program. Vulcan, kot so superračunalnik poimenovali, je zasnovan na sistemu IBM Blue Gene/Q, ki sestavlja tudi trenutno najhitrejši superračunalnik Sequoia (prav tako nameščen v LLNL).

Več: www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/38155.wss