Preskoči na glavno vsebino

Novice

Zavarovalnica Santam z IBM-ovimi orodji za analitiko pri goljufivih zahtevkih prihranila 2,4 milijona dolarjev

IBM je objavil rezultate uvedbe orodij za poslovno obveščanje in analitiko v družbi Santam, največji kratkoročni zavarovalnici v Južnoafriški republiki. Zavarovalnica je v prvih štirih mesecih od uvedbe teh orodij med zahtevki odkrila za kar 2,4 milijona dolarjev goljufij. Programska oprema je zavarovalnici omogočila veliko boljše preprečevanje prevar in obenem skrajšala čas obdelave ter izplačila za legitimne zahtevke.

Anesh Govender, vodja financ, poročanja in reševanja pri zavarovalnici Santam, je povedal: »Družbi IBM in OLRAC-SPSolutions sta nam pomagali pri vzpostavitvi rešitve, ki je ne samo preoblikovala našo metodologijo za obdelovanje zahtevkov, ampak tudi omogočila nove vpoglede, ki nam olajšajo in predvsem pospešijo iskanje goljufivih zahtevkov, kar pomeni večjo varnost za naš posel ter naše stranke.« Dodal je še, da se je naložba povrnila v 30 dneh in obenem v istem času omogočila razkritje združbe, ki je organizirala zavarovalniške goljufije pri zavarovanju motornih vozil.

Oddelek za obdelavo zahtevkov je razvil nov model reševanja zahtevkov, ki je zasnovan na spremenljivih ravneh tveganja. Napovedno analitično orodje družbe IBM omogoča zavarovalnici Santam samodejno oceno tveganja pri posameznem novem zahtevku in omogoča razporejanje zahtevkov v različne kanale glede na stopnjo tveganja. Zahtevki z najnižjim tveganjem so posredovani v takojšnje plačilo, preostali pa v nadaljnjo preiskavo. Tak način dela zelo optimizira operativno učinkovitost. Uporabljene rešitve so rezultat naložb v višini 14 milijard dolarjev, ki jih je IBM opravil v zadnjih petih letih z nakupi podjetij, kot so SPSS, Clarity, OpenPages, i2, Algorithmics in druga.

O objavi rezultatov uvedbe orodij za poslovno obveščanje in analitiko v družbi Santam si preberite na http://www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/37653.wss (US)