Preskoči na glavno vsebino

Novice

Raziskava družbe IBM razkriva: Računalništvo v oblaku bo na novo pisalo poslovne modele korporacij

Število podjetij, ki bodo uporabljala računalništva v oblaku za preoblikovanje obstoječih poslovnih modelov, se bo v prihodnjih treh letih več kot podvojilo, saj se vodje usmerjajo v izkoriščanje hitre dosegljivosti podatkov in naraščajoče priljubljenosti družabnih omrežij. To so ugotovitve nove raziskave, ki jo je objavila družba IBM.

Podjetja, ki prepoznavajo transformacijsko moč računalniških oblakov, bodo imela pomembno prednost v tekmi predstavljanja novih izdelkov in storitev ter bodo zato lahko uspešneje osvojila nove trge in vire prihodkov. Da bi bolje razumeli premike in načine, na katere organizacije uporabljajo računalništvo v oblaku danes in kako ga želijo uporabljati v prihodnosti, je IBM v sodelovanju z Economist Intelligence Unit opravil raziskavo med več kot 500 poslovnimi in tehničnimi direktorji po vsem svetu. Rezultate je združil v novo študijo z naslovom Moč oblaka: Gonilo za inovacije poslovnih modelov.

Saul Berman, svetovalec za globalno strategijo pri IBM-u in soavtor raziskave, pravi, da so podjetja počasi začela prepoznavati, da oblak ni zgolj orodje za doseganje večje učinkovitosti in zmanjševanje stroškov, ampak gonilo inovacij, ki prinašajo trajnejše prednosti na trgu. Danes računalništvo v oblaku za ustvarjanje glavnih inovacij na področju poslovnih modelov uporablja 16 odstotkov podjetij, do leta 2015 naj bi se ta delež povečal na 35 odstotkov. Na drugi strani so organizacijsko učinkovitost danes kot glavni razlog za uporabo računalništva v oblaku navedli v več kot polovici sodelujočih podjetij, a le pri 31 odstotkih sodelujočih podjetij menijo, da bo to glavni dejavnik tudi v prihodnjih treh letih.

Več o raziskavi najdete na naslovu: www.ibm.com/gbs/powerofcloud (US).