Preskoči na glavno vsebino

Novice

IBM objavil pet inovacij, ki nam bodo v prihodnjih petih letih spremenile življenje

IBM je že šesto leto zapovrstjo objavil spisek petih inovativnih tehnologij, ki bi lahko v petih letih spremenile življenje ljudi na različnih področjih, od posla do zabave. Napoved družbe IBM temelji na tržnih in družbenih trendih ter novih tehnologijah, ki jih razvijajo v njihovih raziskovalnih laboratorijih. Danes veliko energije vržemo skozi okno, in to naj bi se spremenilo. Vse, kar se premika ali ustvarja toploto, bi lahko postalo vir energije. Tehnološki napredek na področju energije iz obnovljivih virov bo v petih letih omogočil izkoriščanje energije, ki jo bomo uporabljali doma, v pisarnah in mestih. Ena od težav uporabnikov računalnikov je potreba po pomnjenju številnih gesel. A to bo zaradi biometrije preteklost, saj bodo lastnosti, ki danes določajo vizualno identiteto posameznika, postale ključ do varovanja njegove identitete.

Branje misli ne bo več znanstvena fantastika: znanstveniki v družbi IBM že vrsto let razvijajo naprave, ki bodo omogočile povezavo možganov z različnimi napravami, kot so pametni telefoni ali računalniki. Znanstveniki so razvili slušalke z vgrajenimi tipali, ki zaznavajo električno aktivnost v možganih, s čimer lahko prepoznavajo obrazno mimiko, navdušenje, ravni zbranosti in misli osebe, ne da bi bilo tej treba karkoli storiti. Ta tehnologija bo v petih letih na voljo igralcem računalniških igric in drugim v zabavni industriji, zdravniki pa jo bodo uporabljali za pomoč bolnikom, ki so preživeli možgansko kap.

V prihodnjih petih letih naj bi po mnenju IBM izginila tudi digitalna ločnica. V petih letih bo na trgu že več kot 5,6 milijarde mobilnih telefonov in drugih naprav, kar pomeni, da bo več kot 80 odstotkov populacije imelo lastno mobilno napravo. Te bodo podobno, kot so to v Indiji s pomočjo družbe IBM že storili za nepismene kmete, omogočile izmenjevanje informacij tudi nepismenim osebam. Lokalne skupnosti nasploh bodo vse bolj izkoriščale mobilne tehnologije za izmenjavo informacij in obveščanje v nujnih primerih.

Danes se zlasti neverjetna zdi napoved, da bo izginila neželena elektronska pošta. Glavni dejavnik za to so vse zmogljivejši sistemi za analitiko, ki bodo sestavni del filtrov neželene pošte. Na drugi strani bo ista tehnologija skrbela za to, da bodo oglasna sporočila tako prilagojena posameznikovim interesom, da jih ta ne bo dojemal kot neželeno pošto. Sistem bo izkoriščal podatke iz zelo številnih virov in bo denimo poslal posamezniku obvestilo o možnosti nakupa vstopnice za koncert priljubljene skupine, ki se odvija prav na večer, ko ima ta posameznik prost čas. Na tehnologijo, ki ve, česa si želimo, naj bi se zanesli na različnih področjih, od športa do politike in še česa.

Več informacij o omenjenih petih tehnologijah najdete na: www.ibm.com/press/5in5 (US)