Preskoči na glavno vsebino

Novice

Slovaška akademija znanosti za nacionalni superračunalniški projekt izbrala IBM Power Systems

IBM je objavil, da je slovaška akademija znanosti izbrala tehnologijo družbe IBM za zagon pomembnega visoko zmogljivega računalniškega projekta na Slovaškem. IBM bo skupaj z lokalnim ponudnikom Datalan zgradil superračunalnik z zmogljivostjo 96 teraflop.

Superračunalnik bo zasnovan na sistemih IBM Power 775 in 755 ter sistemu za hrambo podatkov DS5300. Superračunalnik bo namenjen znanstvenim raziskavam, ki zahtevajo visoko zmogljivost: fizikalna kemija, biokemija, znanost o materialih, fizika delcev, kvantna fizika, virologija, biomehanika in astrofizika. Superračunalnik si bodo delili trije oddelki na akademiji (računalniški center, IT-inštitut ter inštitut za eksperimentalno fiziko) in konzorcij štirih univerz (Slovaška tehnološka univerza v Bratislavi, Univerza v Žilni, Univerza Matej Bel v Banski Bistrici ter Tehniška univerza v Košicah).

IBM Power 755 je visoko zmogljiv računalniški sistem za gradnjo v gruče, vsebuje 32 precesorskih jeder POWER7, ki omogočajo vzporedno obdelavo računsko zahtevnih bremen in algoritmov. IBM Power 775 imenujejo tudi računalniški center v predalu, saj gre za visoko zmogljiv vodno hlajen superračunalnik, ki je namenjen organizacijam, v katerih potrebujejo nadgradljiv sistem z izjemnimi zmogljivostmi vzporedne obdelave v modularni obliki. Slovaška akademija znanosti se s tem superračunalnikom pridružuje številnim drugim organizacijam v osrednji in vzhodni Evropi, ki so se odločile za sisteme družbe IBM (Guarantee Fund v Bolgariji, banka Erste & Steiermarkische na Hrvaškem, Zahodna univerza v Temišvarju, banka Raiffeisen na Češkem, Societe Generale v Srbiji, PRAVEX-BANK v Ukrajini, Sberbank, Rosbank in Alfa-Bank v Rusiji ter Agora SA in PKO Bank Polski na Poljskem).

Več informacij o projektu najdete na: www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36366.wss (US)