Preskoči na glavno vsebino

Novice

Zmaga na kvizu Jeopardy! spodbudila IBM in raziskovalni institut Scripps k boju proti malariji

Računalniški sistem Watson družbe IBM je v začetku leta dosegel prebojne uspehe, ko mu je v TV kvizu Jeopardy! uspelo premagati dva najuspešnejša človeška nasprotnika. Zdaj pri raziskovalnem inštitutu Scripps upajo, da bi lahko z denarnimi nagradami iz kviza naredili nekaj podobno novega, a zato pomembnejšega za človeštvo: našli zdravilo za malarijo, ki je odporna na trenutna zdravila.

Pri tem inštitut išče pomoč javnosti po vsem svetu, saj spodbujajo vse posameznike z osebnim računalnikom, da se pridružijo 'superračunalniku običajnih ljudi', kot so poimenovali omrežje World Community Grid (WCG). Računalniki, vključeni v to omrežje, bodo izvajali izračune in simulacije za projekt GO Fight Against Malaria, ki sta ga Scripps Research in IBM zagnala na naslovu www.worldcommunitygrid.org.

World Community Grid poganja odvečna računska moč skoraj dveh milijonov računalnikov, ki jih je v omrežje prostovoljno povezalo več kot 575 tisoč ljudi iz 80 držav. Ko lastniki ne uporabljajo svojih računalnikov, ti izvajajo računske operacije, ki jih prejmejo od raziskovalcev. Scripps Research je s pomočjo tega omrežja že našel dva obetajoča inhibitorja za virus HIV. Z uporabo omrežja WCG znanstveniki upajo, da bodo v enem letu opravili izračune, za katere bi sicer potrebovali sto let. Raziskovalni inštitut Scripps je eden sedmih prejemnikov natečaja, ki ga je za WCG pripravil IBM. Ta je namreč polovico nagrade iz kviza, ki je znašala milijon dolarjev, namenil najboljšim projektom za WCG.

Več informacij lahko najdete na: www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36014.wss