Preskoči na glavno vsebino

Novice

IBM z analizo družabnih medijev napoveduje modo nizkih pet

IBM je z računalniško analizo na milijarde objav na družabnih mediji napovedal zanimivo spremembo na področju ženske mode, kjer se slabo piše visokim petkam. S projektom so v družbi IBM želeli opozoriti na napovedovalne sposobnosti analize družabnih medijev kot vira za koristne vpoglede, ki lahko podjetjem pomagajo pri zastavljanju uspešnih strategij.

Nedavna raziskava družbe IBM je potrdila, da se direktorji marketinga zavedajo potrebe po vključevanju družabnih medijev v svoj posel. A le majhen delež jih dejansko upošteva podatke z blogov in drugih oblik družabnih omrežij pri sprejemanju strateških odločitev. Primer bodoče višine petk je zanimiv, ker je v nasprotju s tem, kar smo bili vajeni iz preteklosti. V času recesij in gospodarskih kriz se višina petk povečuje, saj potrošniki bolj razkošno modo uporabljajo kot pobeg iz realnosti. A po ugotovitvah analitikov družbe IBM je tokrat drugače, saj se, kot predvidevajo, med potrošniki pojavlja potreba po dolgoročni zmernosti in varčnosti, kar vpliva na željo po zmanjševanju bahanja v vsakodnevnem življenju.

Pogled na zadnjih sto let mode kaže na to, da je moda visokih petk vedno uspevala v najhujših gospodarskih krizah v ameriški zgodovini. Analiza družabnih medijev je pokazala, da je število pogovorov o visokih petkah doseglo vrhunec konec leta 2009, nato pa se je neprestano zmanjševalo. V letih 2008 in 2009 so blogerji, ki narekujejo trende, govorili o petah višine 11 in celo 20 centimetrov, a v sredini leta 2011 govorijo o vračanju čevljev s tanko petko višine 3,5 do 5 centimetrov, kot jih je popularizirala Audrey Hepburn. Uporaba res visokih petk se je tako omejila zgolj na posebne priložnosti.

V IBM so s posebno programsko opremo za analitiko preiskali na milijarde objav v blogih, da bi našli posameznike, ki govorijo o ženskih čevljih. Tako so dobili na deset tisoče objav, ki so jih nato skrčili na objave ključnih 'opinion-makerjev' v spletnih skupnostih. Programska oprema se je osredotočila na tiste z visokim rangom priljubljenosti, torej tiste, ki so v središču velikega družabnega omrežja. Na koncu je programska oprema analizirala vsebino objav, povezano z višino petk. Projekt kaže na to, kako lahko napredno analizo družabnih omrežij izkoristijo proizvajalci pri oblikovanju bodočih izdelkov, trgovci pri načrtovanju zalog in tržniki pri načrtovanju oglaševalskih kampanj.

Več informacij lahko najdete na: www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/35985.wss