Preskoči na glavno vsebino

Novice

Kiberponedeljek 2011 zaznal za tretjino več prometa kot leto prej

Maloprodajni trgovci v ZDA so na kiberponedeljek (Cyber Monday) zabeležili veliko rast glede na leto 2010, ugotavlja IBM s pomočjo svoje programske opreme za analitiko. Ugotovitve se dopolnjujejo s prejšnjimi ugotovitvami družbe IBM, da je spletna prodaja na zahvalni dan podrla rekorde, kar je vodilo v prodajno uspešen črni petek.

Kiberponedeljek je marketinški izraz za ponedeljek, ki sledi črnemu petku. Gre za dneve v okviru praznika zahvalnega dne, ki jih podjetja promovirajo kot dneve nakupov. Dan za spletne nakupe so v ZDA prvič začeli promovirati leta 2005 in veliko spletnih trgovin za ta dan pripravi posebne akcijske ponudbe. IBM v okviru svoje pobude Modrejše trgovanje izvaja redno spremljanje rezultatov maloprodaje. Letos so izmerili kar 33-odstotno rast prometa glede na leto 2010, obenem pa se je povprečna vrednost nakupa zvišala z 193,24 na 198,26 dolarja. Prodaja je svoj višek dosegla med 11. in 14. uro. Pri tem je deset odstotkov kupcev za dostop do spletnih trgovin uporabljalo mobilne naprave, kar je precejšen porast s 3,9 odstotka v letu 2010. Tudi prodaja mobilnim uporabnikom se je zelo povečala (z 2,3 v letu 2010 na 6,6 odstotka).

Število nakupov na kiberponedeljek se je povečalo tudi glede na spletne nakupe na črni petek (za 29,3 odstotka). Na drugi strani je bil delež uporabe mobilnih naprav in delež mobilne prodaje manjši kot na črni petek, kar kaže na to, da so potrošniki med obiskom trgovin na črni petek iskali cenejše ponudbe na spletu s pomočjo svojih mobilnih naprav. Applova iphone in ipad sta bila tudi tokrat na vrhu po deležu mobilnih naprav, s katerih so potrošniki dostopali do spletnih trgovin (skupno 7,4 odstotka), sledili pa so telefoni z operacijskim sistemom Android. Uporabniki ipadov so imeli tudi najvišji delež uresničenih nakupov glede na obisk trgovine. Kar 5,2 odstotka obiskovalcev, ki so dostopali do trgovin z ipadom, je dejansko kaj kupilo. Pri uporabnikih drugih naprav je bil delež le 4,6 odstotka. Ti podatki so rezultat že četrte zaporedne raziskave maloprodajnih rezultatov, ki jo IBM izvaja z analizo milijonov transakcij pri 500 maloprodajnih trgovcih.

Več informacij lahko najdete na: www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36113.wss