Lees verder

Nieuws

CIO-study 2011: Geen beslissingen meer op onderbuikgevoel


Amsterdam, 17 mei 2011 – Het nemen van zorgvuldige beslissingen op basis van business analytics staat bovenaan de agenda van Chief Information Officers (CIO’s). De groeiende hoeveelheden data binnen organisaties zijn hiervoor de aanleiding. Vier op de vijf van hen zien business analytics als bedrijfskritisch. Dat blijkt uit een door IBM uitgevoerd onderzoek onder meer dan 3000 CIO’s wereldwijd. Business Analytics is het toepassen van informatie- en bedrijfsanalyses om sneller betere beslissingen te nemen, processen te optimaliseren en meer voorspelbare resultaten te bereiken.

IT-personeel zonder business skills niet meer van deze tijd
Daar waar IT-personeel vroeger vaak alleen kennis diende te hebben van techniek, is dit nu niet meer het geval. Steeds meer CIO’s zien het als voornaamste prioriteit om personeel met kennis van zowel technologie als business skills te hebben. Er is hierbij een klein verschil tussen de Benelux cijfers (62%) en de wereldwijde cijfers (66%). De CIO zelf wordt dan ook niet langer gezien als 'Chief Mechanic IT', maar wordt erkend voor het halen van toegevoegde waarde uit technologie en inzicht in complexe systemen.

“Nu ICT een groeiende rol speelt in de strategie van de organisatie, wordt de rol van de CIO steeds belangrijker", zegt Marc Zegveld, leader Strategy & Transformation voor IBM in de Benelux. "Business- en IT-afdelingen moeten samenwerken om dit mogelijk te maken. Wat opvalt in de Beneluxresultaten is dat CIO´s hier meer dan gemiddeld mee bezig zijn. In de Benelux is er met 84% meer focus op meer interne samenwerking – het integreren van business en IT – dan wereldwijd met 74%. Deze koppeling is met name sterk in de sectoren banking, telecom en media, omdat IT de basis vormt bij producten zoals online banking en mobiele toepassingen.”

CIO’s staan te popelen om Cloud en mobiele toepassingen in te zetten
Zo’n 60% van de ondervraagde CIO’s is klaar om cloud computing in de komende vijf jaar te omarmen. Zij willen met cloud het bedrijf verder laten groeien en het concurrentievermogen verbeteren. Opvallend is de verdubbeling van het aantal CIO’s dat zegt cloud te omarmen ten opzichte van twee jaar geleden.

Ook mobiliteit en mobiel computergebruik staan hoog op de lijst met plannen. CIO’s willen in de pas blijven lopen met de snel veranderende markt. Door bijna driekwart van de ondervraagden (74%) wordt mobiel computergebruik en mobiliteitsoplossingen gezien als een game-changer voor hun bedrijf. De reden hiervoor is de sterke toename van mobiele apparaten met verbeterde functionaliteit en mobiele applicaties voor de ondersteuning. In 2009 was dit nog 68%.

Meer trends uit het onderzoek:


Andere belangrijke conclusies van het onderzoek:


Meer informatie over het CIO onderzoek vindt u hier