Suoraan sivulle

Uutiset

IBM:ltä ohjausta ja työkaluja turvallisempaan digimaailman hyödyntämiseen

Tiistaina 7.2. vietetään kansainvälistä Safer Internet Day:tä, jonka tarkoituksena on edistää turvallista ja viisasta internetin käyttöä. IBM julkistaa aiheeseen liittyen työkaluja ja ohjeita verkkoidentiteetin hallintaan, turvalliseen netin käyttöön ja nettikiusaamiseen liittyen.

Vuonna 2011 IBM täytti maailmalla 100 vuotta ja Suomessa 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi IBM:n työntekijät lahjoittivat yli 2,5 miljoonaa työtuntia – osaamista ja työkokemusta – erilaisiin yleishyödyllisiin hankkeisiin. Suomessa vapaaehtoistyön teemaksi valittiin nettikiusaaminen. Projektin tavoitteena on edistää lasten nettiturvallisuutta ja nettikiusaamisen ennaltaehkäisyä.

IBM:läiset jalkautuivat kouluihin puhumaan vanhempien ja opettajien kanssa nettikiusaamisesta ja siitä, miten lapsia ja nuoria voidaan ohjata, jotta ikäviltä ja turvattomilta tilanteilta vältyttäisiin. Keskustelujen tueksi IBM tuotti materiaalipaketin Mannerheimin Lastensuojeluliiton sekä Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksen asiantuntijoiden konsultoimana. Ympäri Suomea pidetyt tilaisuudet ovat saaneet erittäin positiivisen vastaanoton, ja materiaalin pohjalta on tehty nyt myös kansainvälisesti käytettävä versio.

"Viestinnän kasvottomuus verkossa voi johtaa tilanteisiin, joissa unohdetaan kunnioittaa muiden tunteita. Näin voi syntyä kiusaamistilanteita", sanoo vanhempien kanssa keskusteluissa käytetyn materiaalin tuottaja Niina Huhtala IBM:ltä.

Nettikiusaaminen on yleistynyt nuorten lisääntyneen internetin ja sosiaalisten medioiden käytön myötä. Noin 80 % 12-17-vuotiaista käyttää nettiä päivittäin 2-3 tuntia, ja jopa lähes puolella 9-16-vuotiaista on tuntemattomia nettituttuja. Silti vain vajaa puolet nuorista on keskustellut huoltajiensa kanssa yksityisyyden suojasta internetissä.

"Älypuhelinten yleistymisen myötä lasten netin käyttö yksityistyy. On yhä tärkeämpää, että lapsi omaksuu fiksun netinkäytön pelisäännöt ja muistaa, että samat käyttäytymissäännöt pätevät netissä kuin tavallisessakin elämässä", Huhtala lisää.

"Haluamme jakaa osaamistamme ja siten edistää suomalaista osaamis- ja tietoyhteiskuntaa. Teknologia mahdollistaa paljon hyviä asioita, mutta sen viisas käyttö edellyttää myös oppimista. Lapset ja nuoret ovat diginatiiveja. Vanhemmilla on viisautta. Heillä on velvollisuus opastaa hyviin tapoihin myös verkossa, ja auttaa ymmärtämään netin pelisääntöjä. Netti on nyt se mediakasvatuksen keskiö, jossa vanhempien on syytä olla mukana", sanoo Suomen IBM:n yhteiskuntavastuuohjelmien johtaja Jyrki Koskinen.

Kansallisen tietoturvaviikon yhteydessä torstaina 9.2. klo 17-19.30 järjestetään internetissä ja Valkoisessa Salissa Helsingissä nettiajan vanhemmille keskustelutilaisuus "Pikku Kakkosesta Facebookiin". Tilaisuuden tiedot: www.meku.fi/tietoturvaviikko

Englanninkielinen tiedote aiheesta alla ja osoitteessa:
www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36700.wss
Koulutuspaketti nettikiusaamisesta englanniksi kohdasta ”Cyber-bullying”:
www.ibm.com/ibm100/us/en/service/resources/
Safer Internet Day:n tiedot:
www.saferinternet.org
Lisätietoja IBM:n yritysvastuutoiminnasta:
http://citizenibm.com/
IBM:n Corporate Responsibility 2010 –raportti:
www.ibm.com/ibm/responsibility/


Lisätietoja:
IBM
IBM Viestintäosasto
Puh (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Lisätietoja IBM:stä (NYSE: IBM) Internetissä:
www.ibm.com/fi
IBM Finland Twitterissä:
http://twitter.com/ibmfinland
IBM Finland Facebookissa:
www.facebook.com/ibmfinland

Yhteystiedot

IBM
Viestintäosasto
p. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Sisällön selaus

Linkkejä

Linkkejä (US)