Suoraan sivulle

Uutiset

Viisi tulevaisuudessa elämän mullistavaa innovaatiota

IBM 5 in 5

IBM julkaisi järjestyksessään kuudennen vuotuisen ”IBM 5 in 5” -listan viidestä innovaatiosta, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi elämäämme seuraavien viiden vuoden aikana:

- Liike-energia voidaan valjastaa kodin hyötykäyttöön
- Salasanat joutavat romukoppaan
- Ajatusten lukeminen ei ole enää vain pelkkää tieteiskirjallisuutta
- Digitaalinen kuilu on historiaa
- Roskaposti ei olekaan enää roskapostia

Ennuste perustuu yhteiskunnallisiin ja kaupallisiin trendeihin sekä IBM:n tutkimuskeskusten teknologisiin ratkaisuihin, joiden odotetaan voivan muokata toimintatapojamme lähitulevaisuudessa.

IBM:n ennustamat innovaatiot seuraavina viitenä vuotena:

Liike-energia voidaan valjastaa kodin hyötykäyttöön. Kappaletta liikutettaessa siihen käytetty energia varastoituu liike-energiaksi eli kineettiseksi energiaksi. Esimerkiksi ihmiseen varastoituu kineettistä energiaa lenkkeillessä, mutta tällä hetkellä se jää hyödyntämättä.

Energian talteenottoteknologian odotetaan kehittyvän niin, että voimme kerätä talteen liike-energian ja hyödyntää sitä esimerkiksi kotona tai toimistossa. Esimerkiksi Irlannissa etsitään tapoja muuttaa meren aaltojen energia sähköksi.

Salasanat joutavat romukoppaan. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen biologinen identiteetti. Tästä biometrisestä informaatiosta voitaisiin muodostaa yksilöllinen biotunniste: esimerkiksi silmän verkkokalvon kuva, ääniprofiili tai yksilölliset kasvojen piirteet.

Tätä tunnistetta voitaisiin hyödyntää erilaisissa tunnistautumista vaativissa palveluissa. Tunnistusjärjestelmä kykenisi vaikkapa pankkiautomaatilla varmistamaan henkilön aitouden reaaliaikaisesti PIN-koodin sijasta äänikomennolla tai silmän verkkokalvon skannauksella.

Ajatusten lukeminen ei ole enää vain pelkkää tieteiskirjallisuutta. Tieteissarjojen ja –kirjojen fanien unelma kyvystä lukea ajatuksia saattaa piankin toteutua, tavallaan. IBM:n tutkijat kehittävät ja tutkivat erilaisia menetelmiä, joiden avulla ihmisen aivot voitaisiin linkittää tietokoneeseen tai älypuhelimeen. Näin pelkkä ajatus puhelinsoitosta tai kursorin liikuttamisesta näytöllä riittäisi käskyksi laitteelle.

Jo nyt tiedemiehet ovat kehittäneet ensimmäisiä ratkaisuja, joiden avulla on mahdollista tulkita aivojen sähköistä toimintaa, ja näin tunnistaa esimerkiksi kasvojen ilmeitä, tunnetiloja tai keskittyneisyyden tasoa. Herkkien sensoreiden tunnistaessa ärsykkeen haluttu toiminto tapahtuu ilman, että siihen tarvitaan fyysistä aktiviteettia.

Tällaisen teknologian ensimmäisiä varhaisia sovelluksia voidaan nähdä jo seuraavien viiden vuoden aikana. Ratkaisuja voitaisiin hyödyntää myös muilla aloilla kuin peli- ja viihdeteollisuudessa, esimerkiksi terveydenhuollossa.

Digitaalinen kuilu on historiaa. Yhteiskunnan kasvu ja vauraus ovat nykyään yhä enemmän riippuvaisia siitä, kuinka helposti tietoa on saatavilla. Mobiiliteknologian kehittyminen tulee seuraavien viiden vuoden aikana pienentämään digitaalista kuilua, jolloin maailmassa yhä useammalla on pääsy tiedon lähteille.

Ennusteiden mukaan viiden vuoden kuluttua jopa 80 prosentilla maailman asukkaista on käytettävissä mobiililaite. Myös kaupunkien on mahdollista kehittää palveluitaan ja laajentaa niiden kirjoa mobiiliteknologian ansiosta

Roskaposti ei olekaan enää roskapostia. Tulevaisuudessa roskaposti on niin personoitua, ettei se enää tunnu roskapostilta. Samaan aikaan suodattimet kehittyvät niin tarkoiksi, että ei-toivotut mainospostit eivät enää häiritse.

IBM kehittää reaaliaikaista analytiikkaa hyödyntävää teknologiaa, jonka avulla käyttäjälle aidosti hyödyllinen informaatio voidaan tunnistaa muun muassa sosiaalisten verkostojen ja online-profiilien perusteella.

Laajempi englanninkielinen tiedote alla ja osoitteessa:
www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36290.wss

Lisää tietoa “IBM 5 in 5” -listasta osoitteissa:
A Smarter Planet Blog
http://asmarterplanet.com/blog/2011/12/the-next-5-in-5-our-forecast-of-five-innovations-that-will-alter-the-landscape-within-five-years.html
Facebook: People for a Smarter Planet
www.facebook.com/peopleforasmarterplanet?ref=ts
Twitter
Join the conversation with hashtag #ibm5in5
Flickr
www.flickr.com/photos/ibm_research_zurich/sets/72157628307729869
YouTube
www.youtube.com/watch?v=tuisda1q6ns
IBM News Room
www.ibm.com/press/5in5


Lisätietoja IBM:stä (NYSE: IBM):
www.ibm.com/fi
IBM Finland Twitterissä:
http://twitter.com/ibmfinland
IBM Finland Facebookissa:
www.facebook.com/ibmfinland

Yhteystiedot

IBM
Viestintäosasto
p. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Sisällön selaus

Linkkejä

Linkkejä (US)