Suoraan sivulle

Uutiset

IBM ja EU suitsivat sähkösyöppöjä laitteita

IBM:n ja Euroopan unionin yhteisen Steeper-tutkimusaloitteen tavoitteena on parantaa elektronisten laitteiden energiatehokkuutta jopa kymmenkertaisesti ja kehittää ratkaisu, joka estää virrankulutuksen jatkumisen laitteen ollessa valmiustilassa.

Elektroniset laitteet, kuten matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet ja televisiot kuluttavat jatkuvasti sähköä, vaikka ne olisivat käyttämättä tai valmiustilassa. Ilmiötä voi verrata vettä tiputtavaan suljettuun vesihanaan. Tutkimukset elektronisten laitteiden energiatehokkuuden parantamiseksi keskittyvät erityisesti TFET-transistoreihin ja puolijohtaviin nanojohtimiin. Tutkimuksilla haetaan myös ratkaisuja transistoreiden parhaimman mahdollisen energiahyötysuhteen löytämiseksi ja esimerkiksi mikropiirien käyttöjännitteen laskemiseksi alle 0,5 voltin.

Euroopan unionin alueella elektronisten laitteiden valmiustilan aiheuttaman energian kulutuksen on arvioitu olevan jopa 10% kotitalouksien ja työpaikkojen virrankulutuksesta. Vuoteen 2020 mennessä sen arvioidaan nousevan 49 Terawattituntiin vuodessa. Määrä vastaa lähes Itävallan, Tšekin tasavallan ja Portugalin valtioiden yhteenlaskettua sähkön kulutusta. Virranhävikin tutkimisesta ja sen estämisestä onkin tullut elektronisten laitteiden yleistymisen myötä yksi tutkijoiden merkittävimmistä kohteista. Steeper-tutkimusaloite käynnistyi kesäkuussa 2010 ja sen kesto on kolme vuotta.

Laajempi englanninkielinen tiedote.


Lisätietoja IBM:stä (NYSE: IBM) Internetissä:
www.ibm.com/fi
Videomateriaalia aiheesta Internetissä:
www.youtube.com/watch?v=7h9TGRrfZnY
Kuvamateriaalia aiheesta Internetissä:
www.flickr.com/photos/ibm_research_zurich/sets/72157625119452303/
Lehdistömateriaalit Internetissä:
www.thenewsmarket.com/ibm
IBM Finland Twitterissä:
http://twitter.com/ibmfinland
IBM Finland Facebookissa:
www.facebook.com/ibmfinland

Yhteystiedot

IBM
Viestintäosasto
p. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Sisällön selaus

Linkkejä

Linkkejä (US)