IBM vervult “WISH” van het Imeldaziekenhuis

Brussel, 11 september 2013 - IBM (NYSE: IBM) en het Imeldaziekenhuis, een van de belangrijkste zorginstellingen in de provincie Antwerpen, kondigen aan dat zij een overeenkomst hebben getekend voor de implementatie van een applicatie, genaamd “Web Information System for Healthcare (WISH)”, voor ziekenhuizen in België. Dankzij deze toepassing weet het Imeldaziekenhuis de administratieve patiëntengegevens te centraliseren en correct te tariferen. Het facturatieproces wordt tevens geoptimaliseerd.

Het registreren en verwerken van patiëntengegevens is een essentieel element in elk hospitaal informatie systeem. Ziekenhuizen vragen een betrouwbare en beveiligde softwareoplossing voor het beheer van de patiëntenadministratie, de correcte tarifering en facturatie volgens de Belgische wetgeving inzake medische dienstverlening.
Met WISH ontwikkelde IBM een applicatie die aan al deze eisen voldoet en beschikbaar is in zowel het Nederlands als in het Frans. Naast de basisfunctionaliteit beschikt WISH ook over de nodige functies om snel patiënten te identificeren dankzij hun elektronische identiteitskaart, kan het ingeschakeld worden in een regionaal zorgnetwerk, onderhoudt het een verbinding met het Rijksregister en is het volledig geïntegreerd met Carenet en vanaf volgend jaar met diens opvolger, MyCarenet.

Christian Bortolin, administratief directeur VGSIZ vzw : “We verwachten en eisenen bijzonder veel van dit soor toepassingen. IBM WISH was de enige oplossing die alle eisen beantwoordde.” Magda Mertens, directeur administratie en financiën Imelda vzw, voegt daar aan toe: “WISH is een van de meest moderne toepassingen aanwezig op de Belgische markt, onder meer omdat het gebruik maakt van Websphere en Java. Daarnaast bewijst de oplossing al 40 jaar haar betrouwbaarheid.”

WISH als PaaS
WISH draait op een IBM Power Systems server met het IBM i operating system en maakt gebruik van IBM WebSphere Application Server voor iSeries en IBM DB2 voor IBM i database software. Deze omgeving heeft een aantal belangrijke voordelen in een ziekenhuisomgeving. WISH heeft bewezen enorm performant te zijn, zowel online, waarbij de antwoordtijden van de oude green screens worden geëvenaard, als bij de batchen van de tarificatie/facturatie. Zo duurt een volledige verwerking van de tarificatie tot en met het aanmaken van de digitale facturen voor de mutualiteiten overdag maximaal 1 uur voor een middelgroot ziekenhuis zonder impact op de gebruikers, die normaal hun werk kunnen blijven uitvoeren.
Uniek aan de oplossing die Imeldaziekenhuis gekozen heeft, is dat zij in de cloud staat als “Platform as a Service”. De instelling besloot om niet te investeren in hardware, maar draait de oplossing op een IBM PureSystem, waarbij zowel de hard- als de software door IBM beheerd en onderhouden worden. Daarnaast kan Imeldaziekenhuis ook rekenen op de dienstverlening van het IBM WISH Service team. De gebruikers zelf krijgen toegang tot de applicatie via een webbrowser. WISH communiceert met de andere hospitaalapplicaties via de traditionele Application Programming Interfaces (APIs) en ook via de Health Level Seven (HL7) internationale standaard voor de uitwisselinge van gezondheidsinformatie.
Over Imeldaziekenhuis: www.imelda.be
Over IBM: www.ibm.com (US)

Contact:
Yves Van Seters,
Media Relaties IBM Benelux
T: +32 478 27 10 33 E: yvanseters@be.ibm.com
Twitter : @YvesVS